Moslimovia začínajú sláviť pôstny mesiac ramadán

11.03.2024 Celý región

Rijád 11. marca (TASR) - Vo väčšine krajín, kde žije obyvateľstvo vyznávajúce islam, sa v pondelok začína posvätný mesiac moslimov - ramadán.

Saudskoarabský kráľ Salmán - ako správca dvoch najposvätnejších miest islamu - sa v nedeľu večer vo svojom posolstve k ramadánu poďakoval za "požehnania udelené kráľovstvu Saudskej Arábie", ale poznamenal, že vojna v palestínskom Pásme Gazy vrhá tieň na mesiac pôstu a modlitieb. Vyzval na ukončenie "ohavných zločinov", ktoré sa odohrávajú vo vojnou palestínskej enkláve, a apeloval na medzinárodné spoločenstvo, aby zabezpečilo vytvorenie bezpečných humanitárnych koridorov.

Na presnom termíne začiatku ramadánu sa často jednotlivé moslimské krajiny nezhodnú, keďže sa stanovuje na základe pozorovaní kosáčika nového Mesiaca.

V Saudskej Arábii bol začiatok svätého mesiaca spochybnený po tom, čo niektoré z observatórií kráľovstva oznámili, že Mesiac je zakrytý mrakmi a prachovými časticami. Konečné potvrdenie prišlo od astronomického observatória Univerzity al-Madžma’a v Rijáde.

Po spozorovaní polmesiaca oznámili pondelkový začiatok ramadánu aj Spojené arabské emiráty a Katar. Egyptský islamský poradný orgán Dár al-Iftá taktiež potvrdil, že ramadán sa začína v pondelok. Rovnako to je ako na palestínskych územiach vrátane Pásma Gazy, v Alžírsku a Tunisku.

Ich susedia Maroko a Líbya však uviedli, že ramadán začnú sláviť až v utorok. Na utorok stanovil začiatok ramadánu aj Irán - po tom, ako tamojší úrad pre pozorovanie Mesiaca uviedol, že nebolo možné pozorovať "polmesiac ramadánu". V utorok sa pôstny mesiac začne aj v Ománe.

Počas ramadánu, jedného z piatich pilierov islamu, sa od veriacich žiada, aby sa od úsvitu do západu slnka zdržali pitia, jedenia, fajčenia a pohlavného styku. Sú tiež nabádaní k tomu, aby dávali milodary chudobným.

Moslimovia zvyčajne počas ramadánu usporadúvajú veľké spoločenské a náboženské stretnutia, pričom mešity sú hojne navštevované najmä počas večerných modlitieb. V predchádzajúcich rokoch priebeh pôstneho mesiaca sprevádzali obmedzenia súvisiace s pandémiou covidu.

Na konci ramadánu - tento rok vo väčšine štátov pripadne na 9. apríla - sa tradične slávi sviatok obetovania íd al-fitr - jeden z najvýznamnejších v islamskom kalendári.
 

Vyberte región